Het basisrecept, bestaande uit eieren, suiker, bloem en amandelen, is verrijkt met pure chocolade, voor een heerlijke smaak.
De "Pan Ducale Classico" is een Cake geschikt voor elke gelegenheid, aangenaam om te geven maar vooral goed om te proeven. bij de koffie of als onderdeel van een dessert.

Bijna vijfhonderd jaar lang was de stad Atri de zetel van het hertogdom Acquaviva. In 1352, toen de hertog in de stad aankwam, boden de burgers van Atri hem als geschenk de amandelpizza aan, een typisch dessert van de Atrische traditie. De hertog vond de taart zo lekker dat hij hem elke dag op tafel wilde hebben en  als geschenk stuurde naar alle adellijke families met wie hij relaties had.

 

De Atrianen, trots op het recept dat ze bereidden en blij dat ze onmiddellijk de genaden van de hertog hadden gewonnen, die de reputatie had verschrikkelijk te zijn, besloten hun naam te veranderen, van "Almond Pizza" naar PAN DUCALE. De traditie werd gehandhaafd gedurende de vijfhonderd jaar van Acquaviva-heerschappij in de stad Atri. Zelfs vandaag de dag houdt de Pan Ducale de nobele en tegelijkertijd populaire afdruk van magisch en heerlijk dessert intact.

 

Het oorspronkelijke recept van 1300, was gebaseerd op eieren, bloem en amandelen, zozeer zelfs dat het dessert amandelpizza werd genoemd. In 1800, toen chocolade Europa binnenkwam, werd het beschouwd als een verplichting om dit kostbare ingrediënt toe te voegen aan de bereiding van een recept dat rijk en heerlijk moest zijn..